Bron: Pixabay

Bron: Pixabay

Muziek voor een beter welzijn van varkens

Uit onderzoek blijkt dat dieren positief reageren op de geluidsprikkels van muziek: ze zouden erin slagen "hun stressniveau te verlagen" en "hun kwaliteit van leven te verbeteren".

Een studie van de Universiteit van Antioquia, Colombia, richt zich met succes op het verbeteren van het welzijn van varkens met behulp van muziek. Dr María Camila Ceballos: “Ons onderzoek heeft als doel dierenwelzijn te verbeteren. Dieren geven ons zoveel dat we vinden dat we ze een betere kwaliteit van leven moeten geven. Het leven dat dieren leiden, moet de moeite waard zijn om geleefd te worden."

Met dat doel voor ogen hopen zij en haar collega's dat muziek een belangrijke rol zal spelen bij het helpen verbeteren van de levens van varkens in de hele industrie.

"In de varkensindustrie is het productiesysteem zeer intensief en stressvol voor de dieren", vertelt Ceballos, die sinds het begin van haar carrière heeft gewerkt aan het verbeteren van dierenwelzijn in Colombia, Brazilië, de Verenigde Staten en Canada. “Toen we op het idee kwamen om muziek voor varkens te maken, wilden we dat gebruiken als omgevingsverrijking. Verrijkingen van het leefmilieu worden gebruikt om de levenskwaliteit van dieren in gevangenschap te verbeteren”. 

Uit verschillende ideeën kozen ze ervoor om muziek te gebruiken omdat het een toegankelijkere optie is dan andere soorten omgevingsverrijking. “We hebben een dierverrijkingsprogramma waarmee we op een minder invasieve manier kunnen ingrijpen. Daarom leek het ons nodig om een sensorische omgevingsprikkel of -verrijking te creëren waar alle varkens tegelijkertijd van konden genieten, zonder te hoeven concurreren met hun soortgenoten.”

“Muziek heeft voordelen: het is niet duur en niet opdringerig, waardoor het makkelijker te implementeren is in productiesystemen. Zo zijn we begonnen met het maken van muziek voor deze diersoort, rekening houdend met hun auditieve bereik en gericht op de akoestische elementen die positieve reacties genereren”, leggen de experts uit. Hoewel soortgelijke onderzoeken zijn uitgevoerd met klassieke muziek, wekken niet alle composities positieve emoties op bij dieren, "wat uiteindelijk het beoogde doel is". Daarom besloten ze om hun eigen muziek te maken voor dit doel.

Tot op heden componeerden zij en haar collega’s meer dan 47 verschillende muziekstukken speciaal voor dieren. “We hebben een analyse gemaakt om erachter te komen wat voor soort muziek een positieve respons opleverde bij varkens. Dankzij deze analyse konden we bepaalde parameters concluderen, een beetje zoals een recept voor het maken van muziek voor varkens.”

De onderzoeksgroep heeft een eerste reeks bevindingen al gepubliceerd in Nature en bereidt zich voor op de publicatie van de meest recente resultaten, zoals de identificatie van akoestische parameters om soortspecifieke muziek te creëren en hoe deze muziek agonistisch gedrag en fysiologische reacties op stress beïnvloedt.

“Waarschijnlijk kan de varkenssector dit instrument gebruiken om het welzijn van varkens te verbeteren. We kunnen er echter niet van uitgaan dat alleen het gebruik van muziek ons in staat zal stellen een goed welzijn te bieden. Dierenwelzijn is multifactorieel en hangt af van vele elementen, zoals faciliteiten, voeding, management, gezondheid en of de omgeving varkens in staat stelt natuurlijk gedrag te vertonen.”