Nieuw: veelbelovende antilichaamtherapie voor prostaatkanker bij honden
Wetenschappers van de Universiteit van Tokio hebben positieve resultaten geboekt met een nieuw geneesmiddel op basis van antilichamen tegen prostaatkanker bij honden.
Het is de eerste keer dat gezelschapshonden gebruikt worden in een geavanceerd onderzoek naar prostaatkanker. De universiteit onderzocht de paden van de kanker om het immuunsysteem te omzeilen. De bevindingen van de studie, die een verband legde tussen een geneesmiddel op basis van antilichamen en hogere overlevingspercentages, werden gepubliceerd in het Journal for ImmunoTherapy of Cancer.
Het onderzoeksteam keek specifiek naar regulatoire T-cellen (of Tregs) - een type witte bloedcel waarvan wordt aangenomen dat ze voorkomen dat het immuunsysteem prostaatkanker en andere kankercellen herkent en aanvalt. Tregs of T-suppressorcellen spelen een vitale rol in het ervoor zorgen dat het immuunsysteem de lichaamseigen cellen niet aanvalt.
Assistent-professor Shingo Maeda, hoofdonderzoeker van de studie, verklaart: "De prostaatklieren van honden vertonen veel gelijkenissen met die van mensen. Zij zijn in feite het enige andere dier dat een significante incidentie van prostaatkanker vertoont, en de kanker vertoont zeer vergelijkbare klinische kenmerken met die van de mens, met inbegrip van een late verschijning en het groeipatroon van de kanker.”
De onderzoekers konden honden met natuurlijk voorkomende prostaatkanker gebruiken om het mechanisme achter Treg-infiltratie te bestuderen en het effect van anti-Treg-behandeling te meten. Zij voerden een preklinische proef uit met mogamulizumab - een antilichaam-medicijn gekloond van witte bloedcellen dat CCR4 blokkeert, een belangrijke eiwitreceptor die Tregs aantrekt.
Honden die mogamulizumab kregen, vertoonden een afname in circulerende Tregs, een verbeterde overleving en een lage incidentie van bijwerkingen. Na het succesvolle gebruik van een hondenmodel voor prostaatkanker, willen wetenschappers het onderzoek bij mensen voortzetten.