Nieuw-Zeeland ruimt 150.000 runderen om Mycoplasma bovis uit te roeien

Nieuw-Zeeland gaat 150.000 runderen ruimen om Mycoplasma bovis uit te roeien. Het eradicatieplan in Nieuw-Zeeland zal 10 jaar duren en ongeveer 526 miljoen euro kosten.

De Nieuw-Zeelandse regering kondigde maandag aan dat ze een akkoord hebben met de rundveesector om  150 000 runderen op te ruimen in de strijd tegen Mycoplasma bovis.

Eerste minister Jacinda Ardern noemde het een “moeilijke” beslissing die zal uitgevoerd worden over een periode van 10 jaar en die naar schatting 886 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar of ongeveer 526 miljoen euro zal kosten.

“ De beslissing tot eradicatie werd genomen doordat de regering de nationale veestapel en de basis van de economie (de rundveesector) wil beschermen “ verklaarde ze in een persbericht.

Ze voegde er aan toe: “ Nadat we de voorbije weken met de getroffen veehouders praatten is het duidelijk dat het een zware financiële inspanning betreft maar niets doen betekent dat de ziekte zich kan verspreiden en dit zou enkel meer angst veroorzaken bij de veehouders.”

De overheid voorziet dat het grootste deel van het plan gedurende de volgende twee jaar kan worden uitgevoerd. De Nieuw-Zeelandse regering draagt 68% van de kosten, de overige 32% is ten laste van de melksectororganisaties DairyNZ en Beef + Lamb New Zealand.

De maatregel is van toepassing op 192 van de 20000 rundveebedrijven in het land.

Katie Milne, voorzitster van de federatie van rundveehouders verklaarde dat de beslissing « pijn en trauma’s zal veroorzaken bij de getroffen families maar het is beter de ziekte uit te roeien dan er jaren mee te moeten leven ».

De Nieuw-Zeelandse autoriteiten bestuderen hoe deze bacterie die vorig jaar in juli werd ontdekt, het land is binnen gekomen.

De Mycoplasma bovis bacterie veroorzaakt pneumonie, artritis, mastitis en abortus bij runderen. De bacterie is niet besmettelijk voor mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid.  

 

Stéphane Liétard