Bron: Pixabay

Bron: Pixabay

Nieuwe richtlijnen voor de diagnose en behandeling van FIP

Feline infectieuze peritonitis is een virale ziekte die elk orgaan in het lichaam kan aantasten en veroorzaakt wordt door een felien coronavirus (FCoV).

De American Association of Feline Veterinarians (AAFP) heeft nieuwe diagnostische richtlijnen voor FIP gepubliceerd. Deze richtlijnen bieden dierenartsen de essentiële informatie die nodig is om FIP bij katten te diagnosticeren.

"FIP werd meer dan 50 jaar geleden voor het eerst erkend en is een van de belangrijkste infectieziekten en een van de belangrijkste doodsoorzaken bij katten, vooral bij jonge katten jonger dan twee jaar », verklaart Vicki Thayer, co-voorzitter van de vereniging.

“Bovendien kan FIP in sommige gevallen moeilijk te diagnosticeren zijn en wordt het door de dierenartsen vaak als een raadsel beschouwd. Tegenwoordig is de diagnose gebaseerd op medische geschiedenis, resultaten van lichamelijk onderzoek en diagnostische tests. De diagnostische richtlijnen voor FIP van de AAFP zijn een essentieel hulpmiddel voor dierenartsen bij het diagnosticeren van de ziekte bij hun kattenpatiënten. » 

Aangezien FIP dodelijk is als het onbehandeld blijft en bijna alle dierenartsen gevallen van de ziekte zullen zien, "is het van cruciaal belang om een juiste diagnose te krijgen." FIP kan moeilijk te diagnosticeren zijn vanwege het ontbreken van klinische symptomen of laboratoriumveranderingen, vooral wanneer er geen fysieke symptomen aanwezig zijn.

“Deze richtlijnen zijn geschreven met als doel de meest up-to-date beschikbare kennis in een uitgebreid formaat te bieden, gecombineerd met veel aanvullende bronnen, allemaal op één plek. De richtlijnen zijn "een hulpmiddel van onschatbare waarde voor veterinaire teams over de hele wereld, aangezien een clinicus de aanwijzingen voor verdenking van FIP zorgvuldig opbouwt."