Nieuwe onderzoeken naar de behandeling van FIP
Veterinaire wetenschappers in de Verenigde Staten starten nieuwe klinische onderzoeken naar een betere behandeling van feliene infectieuze peritonitis of FIP.
FIP is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door een variant van het kattencoronavirus, maar niet hetgene dat COVID-19 veroorzaakt. Het virus verspreidt zich door het lichaam van de kat en veroorzaakt systemische ontstekingen. Tot 95% van de katten met de diagnose FIP sterft zonder behandeling. Katten kunnen op elke leeftijd FIP ontwikkelen, maar de ziekte wordt meestal gediagnosticeerd bij katten van 6 maanden tot 2 jaar oud. Het is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij jonge katten met een infectieuze aandoening.
Bij eerder onderzoek werden verschillende veelbelovende behandelingen voor deze ziekte gevonden, waaronder een antiviraal geneesmiddel. Met het doel om het onderzoek uit te breiden en de behandeling verder te verbeteren, worden katten in een vroeg of intermediair stadium van de ziekte geselecteerd voor deelname aan het onderzoek.
De proeven zullen zich richten op antivirale geneesmiddelen en stamceltherapie. In een proef worden twee antivirale geneesmiddelen vergeleken. Het eerste, remdesivir, is een geneesmiddel met toestemming van de FDA voor noodgebruik om COVID-19 te behandelen. Indien goedgekeurd, kunnen dierenartsen het in de toekomst voorschrijven aan katten die aan de ziekte lijden. Het tweede geneesmiddel, GS-441524, is nauw verwant aan remdesivir, en werd door onderzoekers veilig en effectief bevonden bij de behandeling van katten met FIP. Momenteel kunnen dierenartsen het in de Verenigde Staten niet voorschrijven. In deze studie krijgen katten GS-441524 oraal, of remdesivir oraal, ter vergelijking.
Een andere proef zal onderzoeken of antivirale geneesmiddelen in combinatie met een nieuwe therapie met mesenchymale stamcellen de respons op de behandeling verbeteren. Het doel van de studie is om te zien of celtherapie een effectievere antivirale immuunrespons kan aansturen en het verzwakte immuunsysteem van de kat na infectie kan helpen regenereren.
“FIP wordt, net als veel andere chronische virale infecties, gekenmerkt door een verstoord immuunsysteem dat niet in staat is het virus te elimineren. Onze studie onderzoekt een nieuwe celtherapie die katten met FIP kan helpen infecties te bestrijden, het virus te elimineren en hun beschadigde immuunsysteem te regenereren. De resultaten van ons onderzoek zullen een grote impact hebben met direct vertaalbaar potentieel”, zeggen de experts.