Een nieuwe studie van het Royal Veterinary College (RVC) heeft de omvang van de epidemie van honden met overgewicht in het VK onthuld, met jaarlijks 1 op de 14 honden die door hun dierenarts als obees wordt gemeld.
"Het is zorgwekkend dat deze resultaten slechts het topje van de ijsberg zijn als het gaat om obesitas bij honden, omdat niet alle huisdieren met overgewicht diergeneeskundige zorg voor dit probleem krijgen", merken de onderzoekers op. Uit de studie bleek ook dat bepaalde rassen bijzonder vatbaar waren voor gewichtstoename, waaronder mopshonden, beagles, golden retrievers en Engelse springerspaniëls.
Volgens hen is dit een van de grootste onderzoeken in de geschiedenis die geanonimiseerde medische dossiers van dierenartsklinieken gebruikt om het probleem van obesitas bij honden te onderzoeken. De studie omvatte 22.333 honden, wiens gezondheid gedurende een jaar werd gecontroleerd. 1.580 honden hiervan werden geïdentificeerd met overgewicht. De studie toonde niet alleen aan dat bepaalde specifieke rassen verschillende risico's hebben, maar wees er ook op dat gesteriliseerde honden en honden van middelbare leeftijd ook gelinkt worden met een grotere kans op overgewicht. Men gaat ervan uit dat veranderingen in geslachtshormonen na sterilisatie gedragsveranderingen veroorzaken, met name verhoogde eetlust en verminderde fysieke activiteit, wat leidt tot een neiging tot gewichtstoename.
Obesitas brengt ernstige risico's met zich mee voor het welzijn van honden. Zwaarlijvige honden hebben een kortere levensduur, verminderde kwaliteit van leven en een hogere prevalentie van bepaalde belangrijke aandoeningen, zoals artrose, ademhalingsproblemen, hartaandoeningen, diabetes en bepaalde soorten kanker. “Deze nieuwe studie biedt een essentiële wetenschappelijke basis voor dierenartsen en eigenaren om de honden die het meeste risico lopen te identificeren en te beschermen. Als je begrijpt welke honden het meeste risico lopen, kunnen specifieke programma's voor gewichtscontrole voor hen worden uitgevoerd en kan obesitas voorkomen of behandeld worden', zeggen de experts.
Andere bevindingen
7,1% van de honden onder diergeneeskundige zorg kregen in één jaar overgewicht.
Acht rassen liepen een hoger risico op overgewicht dan kruisingen: mopshond, beagle, golden retriever, Engelse springer spaniel, border terrier, labrador retriever, cavalier king charles spaniël en cockerspaniël.
Twee rassen hebben een verminderd risico op overgewicht laten zien in vergelijking met kruisingen: de shih-tzu en de Duitse herder.
Honden van 6 tot 9 jaar hadden het grootste risico op overgewicht in vergelijking met honden jonger dan 3 jaar.
Gesteriliseerde mannetjes liepen het grootste risico in vergelijking met intacte vrouwtjes.
Dan O'Neill, hoofdprofessor in de epidemiologie van gezelschapsdieren bij RVC en co-auteur van het artikel, merkt op dat “om je vijand te verslaan, je hem moet kennen. Obesitas is de vijand van de gezondheid van onze honden. Deze nieuwe studie identificeert de rassen en leeftijden van honden die het meest vatbaar zijn voor obesitas. We kunnen deze informatie gebruiken om obesitas te verslaan”.
Tot slot moedigt de RVC eigenaren aan om bij elk bezoek aan hun dierenarts te praten over het gewicht en de levensstijl van hun hond.