Nieuwe studie over de voordelen van huisdieren tijdens quarantaine

Een nieuwe studie toont de voordelen van huisdieren aan in tijden van quarantaine.

Volgens een nieuwe studie werkt het hebben van een huisdier als een buffer tegen psychologische stress tijdens een quarantaine.

De studie van York University en de University of Lincoln, beide in het Verenigd Koninkrijk, onthult dat een huisdier hebben bijdraagt aan het behouden van een betere geestelijke gezondheid en aan het verminderen van eenzaamheid. Ongeveer 90% van de 6000 deelnemers had minstens één huisdier. De kracht van de band tussen dier en mens verschilde niet significant tussen de soorten, met katten en honden als meest voorkomende huisdieren, gevolgd door kleine zoogdieren en vissen. 

Meer dan 90% van de ondervraagden zei dat hun huisdier hen hielp om emotioneel om te gaan met de quarantaine en 96% gaf aan dat hun huisdier hen hielp fit en actief te blijven.

68% van de huisdiereigenaars zei echter dat ze zich zorgen maakten over hun dieren tijdens de periode waarin ze thuis moesten blijven, bijvoorbeeld door de beperkte toegang tot veterinaire zorgen en lichaamsbeweging of omdat ze niet wisten wie zorg zou dragen voor hun dier in geval van een gezondheidsrisico. 

Hoofdauteur Elena Ratschen van de afdeling Gezondheidswetenschappen van York University legt uit dat “de resultaten van deze studie ook mogelijke verbanden aantoonden tussen de geestelijke gezondheid van mensen en de emotionele banden die ze met hun huisdieren hebben."

"We hebben ook vastgesteld dat de sterkte van de emotionele band met huisdieren niet statistisch verschilde tussen de diersoorten, wat betekent dat mensen zich emotioneel even hecht kunnen voelen met bijvoorbeeld hun konijn als met hun hond", voegt zij toe. 

Co-auteur Daniel Mills van de School of Life Sciences van de University of Lincoln benadrukt dat “dit werk bijzonder belangrijk is op dit moment, omdat het aanduidt hoezeer het hebben van een huisdier een deel van de psychologische stress kan verlichten. Het is echter belangrijk dat iedereen de behoeften van zijn huisdier waardeert, want als daar niet aan voldaan wordt kan dat een nadelig effect hebben op mens en dier.”

Ratschen voegt daaraan toe: “Hoewel onze studie heeft aangetoond dat het bezitten van een huisdier enkele van de schadelijke psychologische effecten van de COVID-19-quarantaine kan verminderen, is het belangrijk om te begrijpen dat deze bevinding waarschijnlijk geen klinische betekenis heeft en geen suggestie omvat dat mensen huisdieren zouden moeten aanschaffen om hun geestelijke gezondheid tijdens de pandemie te beschermen.”

De studie heeft ook aangetoond dat het observeren van vogels de populairste interactie was met dieren die geen huisdier zijn. Bijna 55% van de ondervraagden gaf aan dat ze de vogels in hun tuin observeerden en voerden.