Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Olfactorische stimulatie tegen stress bij katten

Het reukorgaan is nauw verbonden met de hersengebieden die de stressrespons controleren.

Katten zijn een van de populairste huisdieren ter wereld. Vandaag de dag leiden stadsmensen een hectisch leven, maar er is behoefte aan gezelschap. Katten bieden een relatief goedkopere optie (een zekere mate van onafhankelijkheid, zogezegd minder ruimte en minder sociaal engagement). De levensstijl en de voorspelbaarheid van deze omgeving hebben er echter voor gezorgd dat vooral binnenkatten worden blootgesteld aan veel restricties en aversieve prikkels.

Stress is een groot probleem bij katten, met ernstige gevolgen voor de gezondheid en het gedrag. En of gedragsproblemen nu deel uitmaken van de normale reactie op aversieve stimuli, maar door eigenaren als ongepast of zelfs als problematisch worden beschouwd, ze behoren tot de belangrijkste risicofactoren voor het afstaan van katten.

Het olfactorische systeem is nauw verbonden met gebieden in de hersenen die de stressrespons controleren, wat unieke mogelijkheden biedt voor olfactorische strategieën om stress en daarmee samenhangende gedragsproblemen bij katten te veranderen. Stressreductie op olfactorisch vlak bij katten is echter voornamelijk gericht op verschillende analoge chemische signalen en studies geven vaak inconsistente en niet-reproduceerbare resultaten.

Om licht te werpen op deze gegevens, werd in een studie de literatuur bestudeerd om inzicht te krijgen in mogelijk effectieve olfactorische stimuli (bijvoorbeeld wang- en melkklierafscheidingen en plantaardige lokstoffen) bij de behandeling van stress bij katten.

De verkregen resultaten vormen volgens de auteurs zwak bewijs voor een significant effect van het gebruik van geurtherapie om stress bij katten te bestrijden. “De welzijnstoepassing van een olfactorische stimulus om stress te verlichten vereist een beter begrip van de biologische functie bij katten en de betrokken mechanismen, wat in toekomstige studies kan worden bereikt door methodologische verbetering.”

Op dezelfde manier stellen ze dat “een beter begrip van de biologische functies van verschillende olfactorische stimuli een systematische evaluatie en diepgaand onderzoek vereist van de mechanismen die betrokken zijn bij het olfactorische proces”. Bijgevolg moeten “toekomstige studies ernaar streven de methodologie te verbeteren, voordeel halen uit geavanceerde meettechnieken en het belang erkennen van rekening houden met de individualiteit van de kat, evenals met de invloed van omgevingsfactoren”.