De reactie van het immuunsysteem op infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV) resulteert in metabolische veranderingen en gewichtsverlies met een aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit. Antiretrovirale therapie heeft het natuurlijke beloop van AIDS aanzienlijk veranderd, waardoor het een chronische ziekte is geworden. HIV-dragercellen kunnen echter niet worden uitgeroeid door behandeling en een klein deel van het virus ontsnapt aan behandeling.
Anderzijds is het feliene immunodeficiëntievirus (FIV) een wijdverspreide ziekteverwekker bij huiskatten. Katten met FIV zijn gevoelig voor opportunistische infecties en de ontwikkeling van kanker, hetgeen sterke overeenkomsten vertoont met aan het virus gerelateerde pathologieën bij de mens. Bijgevolg kunnen virale interacties, zowel gerelateerd aan AIDS als aan ouderdomscomplicaties, bestudeerd worden in het feliene model.
Een van de overeenkomsten is het feit dat, tot op heden, de zoektocht naar geneesmiddelen die in staat zijn om HIV bij de mens of FIV bij de kat selectief uit te roeien geen succes heeft gehad.
Om het antivirale potentieel van gefermenteerd tarwekiemextract als nutraceutical te onderzoeken, voerde een internationaal team van onderzoekers onlangs een studie uit. Het doel was om het potentieel van het product te onderzoeken in het feliene model van de immunosuppressieve ziekte.
Om het onderzoek goed uit te voeren werden feliene lymfoïde cellen gebruikt, die werden blootgesteld aan de samenstelling. Ze ontdekten dat het product op een concentratie-afhankelijke manier de replicatie van FIV-stammen in feliene cellen remde. Bovendien verhinderden lage concentraties van het extract het vrijkomen van FIV uit de cellen.
Anderzijds vernietigden hogere concentraties ervan virusproducerende cellen met cytopathische effecten, gelijkaardig aan apoptose.
Bijgevolg "remt het extract als een enkelvoudige behandeling de FIV-replicatie en vernietigt het virusdragende cellen". Daarnaast benadrukken ze een belangrijke bevinding, namelijk dat "langdurige behandeling het aantal virusproducerende cellen in de gastheer zou kunnen verminderen".
Volgens de auteurs is "dit het eerste rapport dat de antivirale effecten van gefermenteerd tarwekiemextract beschrijft, dus verdere studies zijn nodig om de effecten in vitro en in vivo te bevestigen en om het potentieel van het gebruik ervan als voedingssupplement bij FIV-geïnfecteerde katten of HIV-geïnfecteerde mensen te onderzoeken".