Ontwikkeling van mRNA-vaccin tegen bacterie verantwoordelijk voor ziekte van Lyme

Een experimenteel humaan mRNA-vaccin tegen de bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme.

Onderzoek suggereert dat een experimenteel vaccin de ontwikkeling van de ziekte van Lyme zou kunnen voorkomen.

Volgens nieuw onderzoek in de Verenigde Staten biedt een experimenteel mRNA-vaccin bescherming in preklinische modellen tegen infectie door Borrelia burgdorferi, de bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme.

De bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme wordt op mensen overgedragen door de beet van besmette teken en kan koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en huiduitslag veroorzaken. Als de infectie onbehandeld blijft, kan deze zich verspreiden naar de gewrichten, het hart en het zenuwstelsel.

De meeste gevallen van de ziekte van Lyme kunnen succesvol worden behandeld met een paar weken antibiotica, maar sommige mensen ontwikkelen na behandeling het syndroom van de ziekte van Lyme (PTLDS), dat blijvende symptomen kan veroorzaken zoals ernstige gewrichtspijn en neurocognitieve problemen. Hoewel er vaccins tegen de ziekte van Lyme voor honden bestaan, zijn er momenteel geen vaccins goedgekeurd voor routinematig gebruik bij mensen.

Dit vaccin zou het aantal gevallen van de ziekte van Lyme kunnen verminderen

"Bacteriën zijn complexere organismen dan virussen en het kan daarom moeilijker zijn om er effectieve vaccins tegen te ontwikkelen", leggen de auteurs uit. "Hier konden we een doelwit identificeren voor een mRNA-vaccin dat veelbelovende resultaten laat zien bij het voorkomen van Borrelia burgdorferi-infectie in diermodellen", voegen ze eraan toe.

Volgens het onderzoek identificeerden de onderzoekers een van de Borrelia burgdorferi-eiwitten die een krachtige immuunrespons uitlokt, genaamd Outer surface protein A (OspA). Dit eiwit is geconserveerd in verschillende stammen van Borrelia burgdorferi, waardoor het een ideaal doelwit is om te voorkomen dat een eerste infectie met deze bacterie overgaat in de ziekte van Lyme.

Tests in diermodellen toonden aan dat het OspA-gerichte mRNA-vaccin een sterke antigeenspecifieke antilichaam- en T-celrespons opwekte na een enkele vaccinatie, wat bescherming kan bieden tegen infectie met Borrelia burgdorferi. Bovendien wekte het vaccin een sterke respons op van B-geheugencellen, die veel later geactiveerd kunnen worden om infectie te helpen voorkomen, lang nadat het vaccin is toegediend.

"Het aantal gevallen van de ziekte van Lyme is dramatisch toegenomen in de VS, wat de noodzaak onderstreept van een vaccin om mensen te beschermen tegen infectie," merken ze op. "De mRNA-technologie is zeer veelbelovend voor de ontwikkeling van een vaccin dat de ziekte van Lyme en de daaropvolgende ontwikkeling van de slopende symptomen van PTLDS kan voorkomen."