Opgepast: het risico van internetaankopen en namaakproducten

Opgepast: internetaankopen stellen je bloot aan het risico van namaak, ook bij veterinaire producten!

Onlangs konden Franse veterinaire autoriteiten fake antiparasitaire halsbanden voor huisdieren identificeren, verkocht op internet vanuit China. Deze producten, geadverteerd als antiparasitaire halsbanden uit het Seresto®-assortiment van Bayer (momenteel Elanco), voldoen niet aan de huidige regelgeving en bevatten niet de actieve ingrediënten die ze zouden moeten bevatten. 

Na een waarschuwing over de mogelijke onechtheid van de antiparasiatire halsbanden die op de online winkelsite Wish worden verkocht, hebben experts er verschillende onderzocht. De producten worden op de site gepresenteerd in de vorm van antiparasitaire halsbanden uit het Seresto®-assortiment, vervaardigd door het bedrijf Bayer, onlangs overgenomen door Elanco. Deze halsbanden zijn goedgekeurd voor de preventie en behandeling van vlooien en teken bij honden en katten. Ze worden zonder voorschrift verkocht. Alleen de aantrekkelijke prijs van de halsbanden op de site, kan de authenticiteit ervan in twijfel trekken. De verkopers zijn gevestigd in China.  

Onwerkzame en zelfs gevaarlijke producten 

Eenmaal ontvangen, komen de halsbanden niet overeen met de foto's op de Wish-site. Volgens de autoriteiten “ontbrak de productidentificatie op de verpakking: de naam van de halsband, de diersoort aan wie het gericht is, noch de gebruiksaanwijzingen werden vermeld. Zo was er geen onderscheid tussen een katten- of hondenhalsband. Er was geen enkel zichtbaar element dat de halsband linkte aan een lotnummer, fabrikant of vergunningshouder die het op de markt mag brengen. Evenmin informeert het over de voorzorgsmaatregelen bij gebruik, de risico's voor het dier en de eigenaar, noch over de richtlijnen voor afvalverwijdering, terwijl de regelgeving inzake diergeneesmiddelen bepaalt dat al deze informatie op de doos of in de handleiding moet vermeld worden”. 

De analyse van de halsbanden heeft aangetoond dat de werkzame stoffen die normaal in Seresto® halsbanden zitten, flumethrine en imidacloprid, niet aanwezig zijn.  

"De risico's die gepaard gaan met de aankoop en het gebruik van deze namaakgeneesmiddelen gaan van het simpelweg ondoeltreffend zijn tot een mogelijke vergifitiging voor dier, mens en milieu, afhankelijk van de stoffen die ze bevatten", waarschuwen de autoriteiten.