Positieve impact van huisdieren benadrukt tijdens eerste Europese forum Better with pets

Het is wetenschappelijk bewezen dat huisdieren onze samenleving emotionele, psychologische, fysieke en economische voordelen opleveren. Dat gaat van ziektepreventie en minder stress tot het verbeteren van de geestelijke gezondheid. Toch wordt de positieve impact van huisdieren en hun rol in de samenleving niet optimaal benut, zo bleek gisteren tijdens het allereerste Europese forum ‘Better with Pets’. Er wordt nog te weinig gedaan om de waardevolle rol van huisdieren in onze samenleving te bevorderen en te beschermen.

Toenemende verstedelijking, langere werktijden en een gebrek aan erkenning voor de cruciale positieve rol van huisdieren in ons leven: het zijn stuk voor stuk hinderpalen die Europeanen ervan weerhouden om huisdieren te houden. Het wordt immers steeds moeilijker om huisdieren te combineren met de vereisten van het moderne leven. Vanuit dat besef kwamen deskundigen en vertegenwoordigers van toonaangevende bedrijven vandaag samen in Brussel om de kwestie te bepreken en het publiek te betrekken.

Nestlé Purina organiseerde op 25/02/2016 zijn allereerste Europese forum ‘Better with Pets’ in La Hulpe. Tijdens dit forum benadrukte de onderneming de onschatbare waarde van huisdieren voor onze samenleving en werd er gepleit voor een betere wereld voor mens en dier.
Tijdens het forum maakte Purina zijn eigen ‘Purina in Society Commitments’ bekend – tien uitgebreide initiatieven om mee te bouwen aan een betere wereld voor mensen en huisdieren. Deze baanbrekende engagementen zijn de eerste in hun soort van een bedrijf actief op het vlak van huisdierenverzorging. Ze omvatten tien acties met meetbare doelstellingen, zoals het bevorderen van verantwoorde manieren om huisdieren te houden, huisdierenadoptie en huisdieren op het werk, en een vooraanstaande rol spelen in het onderzoek naar de gezondheid van huisdieren. Het bedrijf is ervan overtuigd dat hier heel wat kansen tot samenwerking liggen en vraagt daarom belangrijke experts op het vlak van dierengezondheid en -welzijn en personen en organisaties uit heel Europa en Rusland om zich aan te sluiten bij de inspanningen voor een samenleving die sterker en gezonder is dankzij huisdieren.

“We weten dat huisdieren een positieve invloed kunnen hebben op ons leven en dat we de band tussen mensen en hun huisdieren niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen. Toch wordt de positieve rol van huisdieren in onze samenleving vaak onderschat en hebben bepaalde factoren steeds meer invloed op deze dieren en hun eigenaars. Zo zien we een toename van zwaarlijvigheid bij huisdieren en een gebrek aan informatie over dit probleem. Zeer weinig bedrijven laten huisdieren toe op het werk en de aandacht voor huisdieren in de media is vaak negatief, ondanks hun bewezen positieve impact op de samenleving”, zegt Bernard Meunier, CEO van Nestlé Purina Pet Care Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika.

“Wij nodigen liefhebbers van huisdieren wereldwijd uit om zich bij ons aan te sluiten, samen te wijzen op de positieve invloed van huisdieren en te ijveren voor de erkenning van huisdieren als wezenlijk deel van onze samenleving. Van huisdierenadoptie en huisdieren op het werk tot onderzoek naar de gezondheid van mens en dier: bij Purina gaan we echte, meetbare engagementen aan om ons steentje bij te dragen en het verschil te maken. We kunnen dit echter niet alleen. Daarom vragen we om als individu of organisatie met ons mee te bouwen aan een betere wereld voor mensen en huisdieren.”
 
Experten uit heel Europa
Het evenement, dat plaatsvond in Dolce La Hulpe, werd bijgewoond door toonaangevende experten in de gezondheid van mensen en huisdieren uit heel Europa en Rusland. Zij voerden een belangrijk debat over de voordelen van activiteiten en behandelingen waarbij dieren worden ingezet, de impact van huisdieren op gezondheid en welzijn, en de vraag hoe onderzoekmogelijkheden optimaal kunnen worden aangewend om de positieve invloed van huisdieren op de algemene gezondheid aan te tonen.

De gasten konden deelnemen aan diepgaande groepsgesprekken en kennismaken met verschillende perspectieven en inspirerende verhalen over de band tussen mens en huisdier, onder leiding van deskundige panelleden en sprekers, zoals Professor Daniel Mills, de bekende internationale autoriteit inzake perceptie, welzijn en gedrag van gezelschapsdieren, Dr. Andrea Meisser, dierenarts, voorzitter en raadslid in openbare en professionele instellingen op het vlak van dierengeneeskunde, en Dr. Andrea Gavinelli, dierenarts en afdelingshoofd in DG Gezondheid en Voedselveiligheid bij de Europese Commissie.

De aanwezigen konden ook terecht bij een aantal interactieve stands over Purina’s expertise op het vlak van huisdierenvoeding en -welzijn en konden van gedachten wisselen met de deskundigen van Purina en een aantal partners. In drie stands werd gefocust op de voordelen van onze band met huisdieren, onder de noemers Together for Health, Together for Children and the Young en Together for Life. Verder werd gedemonstreerd hoe externe stimuli positieve emoties kunnen uitlokken bij honden en hoe men aan de hand van thermische beeldvorming beter kan begrijpen hoe honden een positieve gemoedsverandering ervaren.

Purina maakte zijn eigen tien ‘Purina in Society Commitments’ bekend, een reeks initiatieven met duidelijk meetbare doelstellingen rond diverse onderwerpen: mensen aanmoedigen om dieren te adopteren, huisdieren op het werk en het terugdringen van het risico op zwaarlijvigheid bij huisdieren in Europa. Samen met zijn stakeholders wil Purina de tastbare problemen doorgronden en formele engagementen aangaan om een impact te creëren op huisdieren en de samenleving.

Dit eendaagse forum is Purina’s allereerste openbare Europese evenement dat mensen samenbrengt om ideeën uit te wisselen en om de aandacht te vestigen op bepaalde vragen rond de plaats van huisdieren in de samenleving.

“Nestlé Purina is ervan overtuigd dat de band tussen mens en huisdier het leven rijker maakt”, aldus Bernard Meunier, CEO van Nestlé Purina Pet Care Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika. “We willen de waardevolle debatten van vandaag omzetten in concrete acties. Daarom nodigen we het publiek uit om zich aan te sluiten bij onze inspanningen voor een samenleving die sterker en gezonder is dankzij huisdieren.”
 
Volg het onlinedebat kan via #wearebetterwithpets.

Kijk voor meer informatie op www.purina.be.
 
Herbekijk de panelgesprekken:
* Sessie 1 - Understanding the macro trends affecting future pet owners:

* Sessie 2 - People and pets: A one health approach 

* Sessie 3 - Animal-Assisted Activities and Therapy