Sensibiliseringscampagne: Laat je kat niet verloren gaan, registreer ze
Brussels Staatssecretaris bevoegd voor Dierenwelzijn Bianca Debaets heeft in de Beursschouwburg een grote sensibiliseringscampagne voorgesteld om de Brusselaars ertoe aan te zetten hun kat(ten) te registreren, identificeren en te laten steriliseren. Die maatregelen zijn verplicht in het Brussels gewest, maar uit de cijfers blijkt dat nog erg veel katteneigenaars nog niet in orde zijn met de nieuwe regels. Met de boodschap ‘Laat je kat niet verloren gaan, registreer ze’ wil de campagne ook duidelijk maken dat wie zijn kat registreert, ze veel makkelijker zal terugvinden wanneer de kat van huis wegloopt.
De registratie en de identificatie van katten zijn verplicht in het Brussels gewest sinds 1 november 2017. Sterilisatie is verplicht sinds 1 januari 2018, met dien verstande dat er een overgangsperiode loopt tot 1 juli 2018. Naar schatting zijn er om en bij de 160.000 katten in het Brussels gewest. We merken dat te weinig katteneigenaars reeds in orde zijn met de nieuwe regels. Zij moeten nog een bezoekje brengen aan de dierenarts. Het is bij de dierenarts dat de chip kan worden ingeplant en de sterilisatie kan worden uitgevoerd.
Voor bevoegd Staatssecretaris Bianca Debaets is het dan ook tijd voor een grootschalige informatiecampagne :
«Uit liefde voor hun kat heeft een aantal Brusselaars al de stap gezet. Maar aangezien alle Brusselse katteneigenaars hun kat graag zien, ben ik er zeker van dat vele andere Brusselaars zullen volgen. Vandaar deze speelse campagne, als knipoog en herinnering. De verplichtingen zijn nuttig voor de samenleving en in het belang van de gezondheid van de katten. De registratiechip laat toe om verdwaalde of weggelopen katten snel terug te vinden en te bezorgen aan het juiste baasje. De sterilisatie is dan weer goed voor het onder controle houden van de Brusselse kattenpopulatie. Elk jaar worden er zo’n 1000 katten geëuthanaseerd omdat de kattenpopulatie te snel groeit en de asielen de instroom niet de baas kunnen. Sterilisatie is ook goed voor de gezondheid van de katten: ze leven er langer door en zijn minder agressief wanneer ze krols zijn ».
De campagne zal 3 weken lopen en zal te zien zijn in de vorm van affiches in het straatbeeld, brochures bij de dierenartsen, bij de opvanginstellingen, in culturele centra, etc. Een animatie zal op schermen in de metrostations te zien zijn en ook op online sociale media als facebook en youtube.