Slapen met huisdieren: een goed idee?

Een studie beoordeelt de zoönotische risico's van slapen met huisdieren.

Huisdieren maken steeds meer deel uit van het gezin en de interactie met hun baasjes evolueert voortdurend. Dit leidt tot uitgebreider en intiemer contact, wat zoönotische risico's met zich meebrengt.

Daarom heeft een groep onderzoekers een studie uitgevoerd om de aanwezigheid van mogelijke zoönotische ziekteverwekkers vast te stellen bij huisdieren die bij hun eigenaars slapen.

In een pilotstudie werd een groep van 28 gezonde honden en 22 gezonde katten gecontroleerd op de aanwezigheid van de zoönotische parasieten Cheyletiella, Ctenocephalides spp. en Toxocara spp. en de dermatofyt Microsporumcanis, alsook de bacteriën Clostridium difficile, Salmonella spp., Campylobacter jejuni en Enterobacteriaceae. Er werden monsters genomen van de vacht, voetzolen en manden van de dieren. De eigenaars vulden een vragenlijst in.

In totaal sliepen 29 van de 50 huisdieren (58%) op het bed, waarvan 15 (30%) onder de lakens. In totaal testten 19 van de 22 honden (86%) en 7 van de 22 katten (32%) positief op enterobacteriën op de vacht of pootkussentjes. Vlooien werden aangetroffen op op de favoriete slaapplek van 5 van de 22 katten (23%) en 2 van de 28 honden (7%). Zij vonden ook hoge niveaus van aerobe kolonies, tot 216 kolonievormende eenheden/cm2. In deze studie werden geen andere ziekteverwekkers gevonden. 

De auteurs concluderen dat de resultaten rapporten in de literatuur ondersteunen dat huisdieren een potentieel risico kunnen vormen voor het overdragen van zoönotische pathogenen aan hun eigenaar, met name tijdens direct contact terwijl ze in hetzelfde bed slapen. "Daarom moeten eigenaren bewust worden gemaakt van deze risico's en worden opgeleid om op een meer verantwoorde manier met hun huisdieren om te gaan."