Slechte recensies op internet of, erger nog, cyberpesten

Wat heb jij al gedaan om je e-reputatie te bewaken1?

Negatieve recensies op internet, onnodig om hierbij een kanttekening te maken. Iedereen kent het en geef toe, erg plezierig is het niet. Maar wanneer de situatie verergert en het in cyberpesten omslaat, kunnen de gevolgen nog stukken erger zijn. Je e-reputatie bewaken is dus een absolute prioriteit. In dit eerste artikel ontdek je de basisregels voor het beheer van je online reputatie. 

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten (cyberintimidatie of cyberbullying in het Engels) is een vorm van belaging die op verschillende digitale kanalen wordt uitgevoerd. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals de aanmaak van valse profielen, de verspreiding van ongegronde geruchten of het sturen van beledigende berichten2.

Behoud van je e-reputatie: wat heb je al gedaan?

Je e-reputatie is niet enkel afhankelijk van wat je op internet publiceert (websites, sociale netwerken, blogs, enz…), maar ook van de meningen die je cliënten over je plaatsen op dezelfde digitale media (bijvoorbeeld een recensie op Google). 

Deze publicaties – zowel die van jou als die van hen – hebben een directe impact op je online reputatie. Vanzelfsprekend dus dat het beheersen van deze reputatie cruciaal is. 

Hoe zet je de eerste stap naar het beheer van je online reputatie? 

Ervan uitgaand dat voorkomen beter is dan genezen, is het sterk aangeraden om elke slechte verrassing te weren door het treffen van voorzorgsmaatregelen.

  1. Zorg dat je een helder beeld hebt van je e-reputatie door een balans op te stellen van de informatie die over jou op internet staat. 
  2. Zet een regelmatig controlesysteem op poten (maandelijks is een goed gemiddelde) via een zoektocht met kernwoorden op Google, op sociale netwerken en eventueel op enkele gespecialiseerde sites die info over jou of je zaak kunnen bevatten. 
  3. Creëer een persoonlijk account op deze verschillende sites. Dit laat je enerzijds toe om toegang te krijgen tot deze informatie en, anderzijds, om te kunnen reageren op sommige uitspraken, indien gepast.  

e-reputatie : beeld, reputatie van een persoon of van een organisatie op internet

Bron: wikipedia.

 

Foto: Pixabay - Gerd Altmann