Storytelling deel 2: een nieuwe tip

Heb je ons voorgaande artikel over storytelling gelezen en wil je graag nog een andere tip om boodschappen over te brengen en impact te hebben zonder er té zeer je hoofd over te breken? Deze tip gaat over lijstjes van drie.

Ter herinnering, storytelling– of communiceren in verhaalstijl – is het vertellen van een verhaal met als doel dit zo goed en zo begrijpelijk mogelijk te doen overkomen en daarbij gemakkelijker te overtuigen. Kortom, een bijzonder doeltreffende communicatietechniek. 

Als je ons vorige artikel hebt gemist, geen paniek! Hieronder de volledige tekst. Heb je het al gelezen en zit het nog fris in je geheugen? Ga dan meteen door naar de tweede tip.

Om een boodschap over te brengen, is een gestructureerd verhaal veel doeltreffender dan een lijst met argumenten, hoe relevant die ook zijn. Door een verhaal te vertellen, kan je de aandacht van je publiek trekken en emoties opwekken. 

Een ander voordeel van storytelling is dat het mondeling even doeltreffend is als schriftelijk. Je kan de techniek dus zowel gebruiken in gesprek met een cliënt als op je website, je sociale netwerken (bijvoorbeeld je Facebook-pagina) of in je mailings.

Maar pas op, storytelling kan niet geïmproviseerd worden. In tegenstelling: om je publiek optimaal te kunnen boeien, moet je je verhaal voorbereiden en structureren door er enkele eenvoudige technieken op toe te passen en op die manier abstracte ideeën in een concreet scenario om te zetten. 

Eerste tip: structureer je woorden door van je ideeën “een verhaaltje te maken”, waarbij er minstens één personage betrokken wordt. Spreek hierbij ook van “ervoor” en “erna”. 

Voorbeeld: Je wilt vertellen over een hond met artrose die je succesvol behandeld hebt. Niet al te aantrekkelijk als je dat zo vertelt…

Eens kijken wat het geeft als we er storytelling op toepassen: 

“Django, een Duitse herder van 10 jaar, leed zozeer onder arthrose dat iedere wandeling in de buurt, hoe kort ook, een lijdensweg geworden was. Hij had zoveel pijn dat zijn eigenaar Marcel hem in de auto moest dragen om met hem naar de kliniek te kunnen gaan. Dankzij een dagelijkse behandeling met ontstekingsremmers en een wekelijkse sessie hydrotherapie, voelt Django zich als herboren. Hij kan eindelijk op wandeling vertrekken, te voet of zelfs met de auto.” 

Een uitstekend begin, nietwaar ? Laten we overgaan op een extra stap voor nog meer impact.

Tweede tip: gebruik lijsten van drie om een sterke indruk van structuur, striktheid en helderheid te geven. Bovendien vergemakkelijkt dit het onthouden van de boodschap voor je publiek en verhoogt het de impact ervan. 

Voorbeeld: laten we het verhaal van Django hernemen (de hond met artrose die je met succes hebt behandeld) en ons verhaal nog verbeteren met een lijst van drie: "Hij vertrekt met plezier op wandeling, beklimt trappen en kruipt helemaal uit zichzelf in de auto".

Wat ons dus geeft :

“Django, een Duitse herder van 10 jaar, leed zozeer onder arthrose dat iedere wandeling in de buurt, hoe kort ook, een lijdensweg geworden was. Hij had zoveel pijn dat zijn eigenaar Marcel hem in de auto moest dragen om met hem naar de kliniek te kunnen gaan. Dankzij een dagelijkse behandeling met ontstekingsremmers en een wekelijkse sessie hydrotherapie, voelt Django zich als herboren. Hij vertrekt met plezier op wandeling, beklimt trappen en kruipt helemaal uit zichzelf in de auto. »

Naar jullie toetsenbord om het zelf uit te proberen !

Tot volgende week voor een nieuwe tip.

Credits voor de foto: Pixabay