Studies van Harvard en Banfield onderstrepen de gezondheidsvoordelen van huisdieren voor mensen

De Harvard Medical School bevestigt de lang gevestigde opvatting dat honden gunstig zijn voor de gezondheid van eigenaren.

Een nieuw rapport van Harvard stelt dat een groeiend aantal onderzoeken aantoont dat het bezitten van een hond eigenaars van alle leeftijden kan aansporen om fysiek actiever te zijn, het gevoel van afzondering te verminderen, rustiger te zijn en dat dit het leven van ouderen kan verbeteren. 

Er wordt ook vastgesteld dat het aaien van een hond kan helpen de bloeddruk en hartslag te verlagen, terwijl het ook op de hond een positief effect heeft.

“De gunstige link met gezondheid is vaak wederzijds. Mensen met overgewicht en zittende mensen hebben de neiging om honden met overgewicht en zittende honden te bezitten. Obesitas heeft epidemische proporties aangenomen in de hondengemeenschap - en treft meer dan de helft van de honden - net als bij de mens. Wanneer je dus een ongezonde hond met overgewicht hebt, kan dit een alarmsignaal zijn dat aangeeft dat je zelf ongezond bent ”. 

“Hoewel honden fantastische motivatoren zijn om te bewegen, zijn ze niet alleen een middel om een betere gezondheid te bereiken. Het adopteren van een hond is een verbintenis die vele jaren zal duren, en je moet er klaar voor zijn en deze verantwoordelijkheid op je nemen”.

“Het belang van huisdieren werd verder benadrukt tijdens de wereldwijde social distancing- en quarantainemaatregelen tijdens de COVID-19-pandemie. De gezondheidsmarkt voor gezelschapsdieren is de afgelopen maanden bijzonder veerkrachtig gebleken, waarbij dierenartsen en eigenaren van dieren zich bijvoorbeeld hebben aangepast aan elektronische communicatie en handel.”

Een studie van Banfield

Een recente studie door Banfield Pet Hospital suggereert dat de grotere hoeveelheid tijd die huisdiereigenaars thuis doorbrachten ervoor heeft gezorgd dat ze zich closer voelen met hun huisdieren. Een online enquête onder 1.000 Amerikaanse honden- en katteneigenaren werd uitgevoerd door Wakefield Research namens Banfield tussen 11 mei en 15 mei 2020.

84% van de ondervraagde huisdiereigenaren geeft aan dat ze, vanwege de verplichte lockdown, meer op de gezondheid van hun huisdier letten. 67% is dan weer van plan om in de toekomst veranderingen aan te brengen in de manier waarop ze voor hun huisdier zorgen.

Ongeveer 20% van de ondervraagden zegt dat ze "vastbesloten waren hun dier na de pandemie vaker naar de dierenarts te brengen voor preventieve controles dan ervóór", terwijl 41% tijdens de lockdown contact opnam met hun dierenarts (hetzij persoonlijk, hetzij telefonisch of via een telegeneeskundedienst). Banfield geeft aan dat er sinds begin maart een toename van bijna 90% is gezien in het gebruik van hun telegeneeskundedienst voor katten.

Ongeveer 73% van de ondervraagden zei dat ze vrezen om terug aan het werk te gaan en tijd door te brengen ver van hun huisdieren. Banfield voegt toe: “Terwijl eigenaren van gezelschapsdieren zich aanpassen aan het nieuwe normaal, verwacht 67% veranderingen aan te brengen in de manier waarop ze voor hun huisdier zorgen eens ze niet langer thuis zullen moeten blijven. 47% van de mensen verbindt zich ertoe om meer tijd met hun huisdieren door te brengen als ze thuis zijn, 21% zal hun schema aanpassen om vaker thuis te zijn met hun huisdieren, en 10% is van plan om een ander huisdier te adopteren om hun hond of kat gezelschap te houden ”.

Banfield's studie weerspiegelde ook de bevindingen van Harvard over de gezondheidsvoordelen. Ongeveer 39% van de respondenten zei dat hun huisdier heeft bijgedragen aan het verminderen van hun angst en onzekerheid, die de pandemie heeft veroorzaakt. Bovendien zei 33% van de ondervraagde eigenaren van gezelschapsdieren dat hun huisdier is bijgekomen tijdens de quarantaine en 37% besteedt meer aandacht aan de persoonlijke verzorging van het huisdier, zoals tandgezondheid.

Ongeveer 42% van de respondenten zei dat hun huisdieren actiever zijn dan vóór de pandemie.

Molly McAllister – hoofdarts van Banfield - zegt: “De band tussen mens en dier speelt meer dan ooit een cruciale rol in het leven van mensen. Wij geloven dat regelmatige preventieve veterinaire zorg essentieel is om onze dieren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden. We worden aangemoedigd omdat mensen, door meer tijd samen door te brengen, nieuwe manieren vinden om beter met hun huisdieren bezig te zijn. "