Symposium over waardeketen voor varkensvlees
Nieuwe werkwijzen op het gebied van dierenwelzijn, zoals het vervangen van biggencastratie door vaccinatie, waren een belangrijk thema van het symposium, dat werd gesponsord door Zoetis. Verschillende sprekers benadrukten de verschillen in de toepassing van vaccinatie als alternatief voor castratie in diverse waardeketens voor varkensvlees over de gehele wereld.
De deelnemers vernamen dat Brazilië momenteel de op drie na grootste varkensvleesproducent ter wereld is en dat in dit land jaarlijks ongeveer 38 miljoen varkens geslacht worden. De technologie van immunocastratie wordt in de belangrijkste segmenten van de Braziliaanse productie, zoals grote en middelgrote integrators, middelgrote en kleine coöperaties en onafhankelijke producenten, in plaats van castratie toegepast als standaard productie-instrument om berengeur* en agressief gedrag te voorkomen.
“Wanneer je honderd procent verticaal geïntegreerd bent, profiteer je maximaal van deze technologie, van de kraambox tot aan de uitbeenruimte en kant-en-klare producten, want alles verdwijnt in dezelfde zak”, aldus José Peloso, deskundige op het gebied van de kwaliteit van varkensvlees en werkzaam geweest voor een van de belangrijkste integrators in Brazilië. “Het investeringsrendement is simpel te berekenen als je de hele keten in handen hebt.”
Hij vertelde verder: “Hoewel Braziliaanse integrators meestal geen eigen verkooppunten hebben, leverde de acceptatie van varkensvlees geproduceerd met behulp van de vaccinatie van beren geen problemen op.”
“Varkensvlees dat geproduceerd is met behulp van nieuwe technologieën wordt door retailers snel geaccepteerd, mits de veiligheid is bewezen, de eindproducten onveranderd zijn en het vlees de duurzame productie ondersteunt. We hebben geen klachten van consumenten gehad.”
In Europa, waar de waardeketen meer gefragmenteerd is en de grote retailers het voor het zeggen hebben, verliep de invoering van de technologie daarentegen langzamer, vertelde Egbert Klokkers, vicepresident van Westfleisch in Duitsland. “We doen het zoals de retailers of consumenten het willen”, vervolgde Klokkers. “We denken na over alternatieven voor castratie, maar er lopen nog twee discussies: het risico op berengeur in het vlees van niet-gecastreerde varkens en het gebruik van Improvac [vaccinatie] als middel om dit te voorkomen. Beide manieren zijn nog altijd mogelijk en bij Westfleisch evalueren we de alternatieven. We hebben een aantal bedrijven die Improvac gebruiken en we hebben een bepaalde vraag naar niet-gecastreerde varkens voor de export naar markten zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waar het dierenwelzijn belangrijk is. Uiteindelijk bepaalt de retailer - de stem van de consument - welke richting we inslaan. Dus moeten we de retailer overtuigen.”
Sommige retailers, zoals Colruyt in België, accepteren niet langer varkensvlees van gecastreerde varkens en verkopen varkensvlees van gevaccineerde beren. Andere verwerkers zijn momenteel zelf bezig met hun evaluaties. De Italiaanse varkensvleesproducent Fumagalli, die gespecialiseerd is in de productie van zware varkens voor parmaham en een “farm-to-fork” missie heeft, ziet vaccinatie als mogelijke manier om de inzet van het bedrijf voor het dierenwelzijn te bewijzen.
“Castratie is een heet hangijzer binnen het dierenwelzijn en er zijn landen die vragen of het mogelijk is om niet-gecastreerde varkens te krijgen”, zei dr. Pietro Pizzagalli, bij Fumagalli verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vlees. “Het lastige is dat we varkens houden tot ze negen maanden zijn en dat de berengeur in het vlees na zes maanden een groot probleem is. Wij produceren veel luxeproducten, zoals parmaham, en de kwaliteit van het vlees is dus erg belangrijk. We willen het gebruik van Improvac bestuderen om dit probleem op te lossen en tegelijkertijd een product van topkwaliteit te leveren.”
Fumagalli is net begonnen met een proef met het vaccin bij 2.000 varkens op de varkenshouderijen in Noord-Italië, om zelf te controleren of deze vorm van berenproductie het vereiste kwaliteitsniveau oplevert.
Ook in markten buiten Europa gaat dierenwelzijn een steeds grotere rol spelen, aldus Soontorn Imboonta, vicepresident Research en Development bij CPF in Thailand. “We vaccineren nu sommige van onze mestvarkens en introduceren ze op de markt.”
Hij voegde eraan toe dat de goedkeuring van Improvac naar verwachting zal leiden tot zowel een verbetering van het dierenwelzijn als de productie-efficiëntie.
Het symposium was onderdeel van de inzet van Zoetis om klanten uit de waardeketen voor varkensvlees en hun bedrijven meerwaarde te bieden.
*Berengeur is de onaangename geur of smaak afkomstig van niet-gecastreerde mannelijke varkens zodra ze de puberteit bereiken die merkbaar kan worden tijdens het bereiden of nuttigen van varkensvlees of varkensproducten.