Tips voor melkveehouders over de behandeling van mastitis

Het M-team van de UGent kreeg met het warme weer weer vaker meldingen van uitbraken van klinische mastitis. De beste behandeling voor klinische uierontstekingen is echter voor elk melkveebedrijf verschillend. De enige behandeling die met zekerheid op alle melkveebedrijven 100% werkt, is “preventie”. Toch zijn er enkele factoren die het succes van de behandeling bepalen. Wij vatten het voor je samen, maar voor de volledige adviezen en lectuur verwijzen we graag door naar het overzicht van M-news.

De kiem

Infecties met Staphylococcus aureus zijn altijd moeilijk succesvol te behandelen. Deze bacterie beschikt over een aantal mechanismen, waardoor ze zich kunnen afschermen van de toegediende antibiotica. Infecties met niet-aureus stafylokokken, daarentegen, zijn meestal wel gemakkelijk te genezen.

Wat doe je best?

  • Bepaal van de eerstvolgende 10 klinische uierontstekingen de ernst. Kennen ze een mild, matig of ernstig verloop?
  • Neem van elke koe op steriele wijze een melkstaal voor bacteriologisch onderzoek. Op die manier kom je op zijn minst te weten tegen welke kiemen jouw koeien dienen te vechten. 

De behandeling

Het succes van de behandeling wordt ook bepaald door de keuze van de producten, de duur van de behandeling en de toedieningsweg (in de uier en/of in de spieren). Het beste product, de beste duur van de behandeling én de beste toedieningsweg hangen af van de kiem en het type uierontsteking (mild, matig of ernstig). Let erop dat je het juiste product gebruikt en ermee schudt wanneer nodig.

Foto: Daniel Quiceno op Unsplash

Foto: Daniel Quiceno op Unsplash

De koe

Koeien die een voorgeschiedenis hebben met een verhoogd celgetal of met klinische uierontsteking en een latere klinische opflakkering doormaken, zijn moeilijk succesvol te behandelen. Daarnaast zijn ook koeien met een verminderde weerstand gevoeliger voor allerhande infecties en reageren ze minder goed op de behandeling ervan. 

Wij gingen niet in op alle details, M-news doet dit wel. Ontdek alle relevante artikels over dit onderwerp hier.