Foto door Parker Coffman op Unsplash

Foto door Parker Coffman op Unsplash

Toelatingsexamen in Vlaanderen voorziet 240 plaatsen voor kandidaat-dierenartsen

Volgend academiejaar (2024-2025) kunnen na een toelatingsexamen 240 studenten starten aan de opleiding Diergeneeskunde. Vlaams minister van Onderwijs én Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de vergelijkende proef met numerus fixus ingevoerd om de toestroom van buitenlandse studenten Diergeneeskunde in te perken. Zo blijft de kwaliteit van de opleiding gegarandeerd, blijft het dierenwelzijn gewaarborgd én zal een groter deel van de studenten die hier studeren ook effectief in Vlaanderen als dierenarts aan de slag gaan.

“De enorme groei van het aantal studenten, zeker vanuit het buitenland, zette de opleiding Diergeneeskunde onder grote druk, zonder dat het leidde tot genoeg Vlaamse dierenartsen”, zegt Weyts. “De toelatingsproef zorgt nu wel voor minder buitenlandse studenten. Da’s goed voor de kwaliteit én voor dierenwelzijn”.

Toelatingsproef

Tot vorig jaar was Vlaanderen zowat de enige Europese regio zonder toelatingsproef voor de opleiding Diergeneeskunde. Het aantal studenten in Diergeneeskunde steeg op 20 jaar dan ook met 100 % in Antwerpen en met 50 % in Gent. De opleiding kraakte onder de toestroom van buitenlandse studenten, vooral uit Nederland. Er dreigden te veel studenten te zijn voor het aantal docenten, de studenten dreigden ook te weinig praktijkervaring op te doen en tijdens practica zouden steeds dezelfde handelingen overgedaan moeten worden met steeds dezelfde dieren. Minister van Onderwijs en Dierenwelzijn Ben Weyts voerde daarom een toelatingsexamen in, dat vorig jaar voor het eerst plaatsvond. Vóór de invoering van het toelatingsexamen was 40% van de studenten Diergeneeskunde in Vlaanderen van Nederlandse origine. Na het toelatingsexamen vorig jaar was nog maar 13% van de starters van Nederlandse afkomst.Volgend academiejaar (2024-2025) kunnen er na een toelatingsexamen met numerus fixus nu 240 studenten starten aan de opleiding Diergeneeskunde. Dankzij dit systeem is er geen toestroom van studenten uit het buitenland en kunnen er in de eerste plaats zoveel mogelijk Vlaamse studenten starten aan een kwalitatieve opleiding.

Nieuw

Nieuw dit jaar is dat kandidaat-dierenartsen die ook hun kans wagen bij het toelatingsexamen arts en/of het toelatingsexamen tandarts voortaan op voorhand een bindende voorkeur zullen moeten opgeven. Als ze dan slagen voor meerdere toelatingsexamens moeten ze kiezen voor hun voorkeur. Het systeem met bindende voorkeur bestond al bij de toelatingsexamens arts en tandarts en wordt nu dus uitgebreid naar het toelatingsexamen dierenarts. De bedoeling is om zo het vooropgestelde quotum volledig te vullen voor zowel arts, tandarts als dierenarts. 

“Als minister van Dierenwelzijn én Onderwijs wil ik samen met de universiteiten garanderen dat dat onze gedreven studenten Diergeneeskunde een kwaliteitsvolle opleiding krijgen”, zegt Weyts. “Bij deze doe ik een warme oproep aan studenten met een hart voor dieren en de nodige ambitie om deel te nemen aan het toelatingsexamen”.

Het toelatingsexamen Diergeneeskunde vindt dit jaar plaats op donderdag 4 juli 2024. Alle info over de inhoud van het examen en hoe kandidaten zich kunnen voorbereiden: https://toelatingsexamenartstandarts.be/