Verband tussen het perinatale dieet en de ontwikkeling van atopie op volwassen leeftijd bij honden

Nieuw bewijs onthult de relatie tussen de voeding van de moederhond en de pups en de ontwikkeling van atopie bij volwassen honden.

Wetenschappers van de multidisciplinaire onderzoeksgroep "DogRisk" aan de Universiteit van Helsinki hebben in de eerste levensfasen nieuwe risicofactoren ontdekt die de prevalentie van atopische dermatitis bij volwassen honden beïnvloeden. Deze bevindingen kunnen zelfs interessant zijn voor de humane geneeskunde, aangezien de ziekte gelijkaardige kenmerken heeft bij jonge honden en bij kinderen.

In het kader van het onderzoek werd aan meer dan 12.000 hondenbezitters een vragenlijst gestuurd over de voedingsroutine van hun huisdieren. De verkregen gegevens maakten het mogelijk om talrijke risicofactoren, zowel niet-wijzigbare als wijzigbare, in verband te brengen met de prevalentie van atopische dermatitis bij honden. 

Er is een hogere prevalentie van atopie op volwassen leeftijd bij honden waarvan het ras vatbaar is voor allergieën, van wie de moeder een voorgeschiedenis heeft van atopie en wanneer meer dan 50% van de vacht van de hond wit is. Maar het meest interessante in deze studie is de relatie met voedsel in de vroege stadia van het leven van het dier en het begin van de ziekte op volwassen leeftijd.

Uit het onderzoek is te concluderen dat voeding die niet hittebehandeld is en die samengesteld is met vlees tijdens de draagtijd van de moeder, maar ook als eerste vaste voeding die aan puppy's wordt gegeven tijdens de vroege postnatale periode (op de leeftijd van 1 tot 2 maanden), een positief effect heeft op het niet ontwikkelen van atopie op volwassen leeftijd. Hetzelfde dieet duidde ook op bescherming in een later stadium van de pup (op de leeftijd van 2 tot 6 maanden), maar deze bevinding was niet erg overtuigend.

Daarnaast verhoogde een ultraverwerkt moederlijk dieet op basis van koolhydraten tijdens de dracht en ook als eerste vaste dieet van puppy's vroeg in de postnatale periode, de incidentie van de ziekte bij volwassen honden.

“Omdat bewerkte diëten ook een heel ander macronutriëntenprofiel hebben, is het op dit moment onmogelijk om te zeggen of het het gebrek aan ‘koken’, de minimale hoeveelheid koolhydraten, conserveermiddelen en kleuren, de kwaliteit en de verschillende hoeveelheid dierlijke eiwitten en vetten, het gebrek aan steriliteit van het voedsel of iets anders was, dat onthulde dat rauw voedsel mogelijk verband houdt met de prevalentie van atopie bij honden”, legt Manal Hemida, hoofdonderzoeker van de studie, uit.

Naast deze elementen zijn ook de volgende zaken gelinkt aan een significante vermindering van het risico op atopische dermatitis op volwassen leeftijd: het ontwormen van de moeder tijdens de zwangerschap, de jonge puppy's ten minste een uur per dag aan de zon blootstellen, hen tijd laten doorbrengen op aarde of gras voordat ze zes maanden oud zijn, de jonge puppy's in goede fysieke conditie houden en hen laten blijven in dezelfde familie, met broers, zusjes en moeder. 

"Deze resultaten suggereren echter alleen een causaal verband, maar bewijzen het niet. Dieetinterventie tijdens de zwangerschap en het vroege leven is nodig om onze resultaten te bevestigen", zegt universitair hoofddocent Anna Hielm-Bjorkman.