Verbintenis tussen WHO, OIE en FAO om "One Health" in Europa en Azië tot stand te brengen

Internationale organisaties zetten zich in voor het opzetten en ondersteunen van een coördinatiemechanisme in Europa en Centraal-Azië op basis van de "One Health – één gezondheid"-benadering.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zetten zich in voor het versterken van de multisectorale coördinatie en inspanningen om bedreigingen voor de diergezondheid, die voortvloeien uit interacties tussen mens, dier en milieu in Europa en Centraal-Azië, te bestrijden.

Deze boodschap werd gepresenteerd tijdens een virtueel evenement van de regionale tripartiete leden, vertegenwoordigd door Hans Henri P. Kluge (regionaal directeur van de WHO voor Europa), Vladimir Rakhmanin (adjunct-directeur-generaal en regionale vertegenwoordiger van de FAO) en Budimir Plavsic (regionale vertegenwoordiger van de OIE voor Europa) .

De instellingen verbinden zich ertoe een regionaal coördinatiemechanisme op basis van de "One Health"-benadering uit te werken en te ondersteunen, en de implementatie ervan te promoten, zowel op vlak van uitvoerend management als op vlak van technische experts.

In het kader van het coördinatiemechanisme zal de driepartijenregering ook een regionaal "One Health"-platform opzetten, dat politieke besluitvormers en deskundigen samenbrengt om strategisch advies te leveren en de uitvoering van de "One Health"-strategie te bevorderen in Europa en Centraal-Azië. 

"De plotselinge uitbraak en de omvang van de huidige COVID-19-pandemie, een humane gezondheidscrisis die mogelijk wordt veroorzaakt door een virus van dierlijke oorsprong, benadrukken de noodzaak van gecoördineerde actie in alle sectoren om de gezondheid te beschermen en verstoring van voedselsystemen te voorkomen", onderstreepte Vladimir Rakhmanin.

Hans Kluge van zijn kant verwelkomde het initiatief en merkte op dat "de driepartijenregering 'One Health' al lang heeft erkend als de weg vooruit om de verschillende gezondheidsproblemen aan te pakken die hun oorsprong vinden in het raakvlak tussen dier, mens en omgeving. De WHO vat haar rol en bijdrage aan het concept niet licht op. Ondanks jarenlange samenwerking binnen de tripartiete en met regionale partners, kunnen we beter. We juichen daarom de oprichting van het One Health-coördinatiemechanisme voor Europa en Centraal-Azië van harte toe. Het mechanisme zal ons in staat stellen om op politiek en technisch niveau met de lidstaten in contact te komen door een platform te bieden om internationale en nationale belanghebbenden samen te brengen om gezamenlijk de behoeften en uitdagingen te bekijken door de lens van één gezondheid en om collectief antwoord te geven om dubbele inspanningen en verspilling van middelen te vermijden”.

Zo zei ook de OIE-vertegenwoordiger voor Europa, Budimir Plavsic: “We willen een krachtig signaal afgeven over onze inzet om onze gemeenschappelijke visie van één gezondheid in heel Europa te implementeren, in zijn 53 lidstaten, met hun nationale gezondheidsstelsels die zich inzetten voor organisaties die in staat zijn om risico's voor de volks- en diergezondheid met zoönotisch potentieel en aanzienlijke impact op de voedselzekerheid en de algemene stabiliteit te voorkomen, op te sporen, in te perken en te elimineren. »

Hij voegde er ook aan toe dat “het One Health-mechanisme de functionele samenwerking met andere partners in Europa zal vergemakkelijken en de preventie- en controlecapaciteiten zal vergroten, niet alleen voor de huidige pandemieën van COVID-19 en antimicrobiële resistentie, maar ook voor die die zullen voortvloeien uit gebeurtenissen die verband houden met de verbinding tussen dier, mens en omgeving ”.

One Health is een wereldwijd geïntegreerd initiatief dat voor een holistische benadering zorgt om gezondheidsbedreigingen van dieren, mensen, planten en hun gedeelde omgeving aan te pakken.

Het coördinatiemechanisme is opgezet om regionale prioriteiten vast te stellen, de ontwikkeling van activiteiten in deze gebieden te vergemakkelijken en gemeenschappelijke verbintenissen en partnerschappen op het raakvlak tussen dier, mens en milieu te ondersteunen voor gecoördineerde steun aan landen.

Volgens dit mechanisme zal de deelname van alle relevante besluitvormers en experts van de tripartiete organisaties zorgen voor een sterke coördinatie op hoog niveau van steun en een hoge politieke zichtbaarheid op "One Health"-domeinen.

Zoönosen met pandemisch potentieel, door voedsel overgedragen ziekten en endemische zoönosen, zoals rabiës en brucellose, liggen aan de oorsprong van talloze infecties en sterfgevallen over de hele wereld, terwijl ze aanzienlijke sociaaleconomische kosten met zich meebrengen. 

“De huidige pandemie, evenals de aanhoudende opkomst van gezondheidsbedreigingen vanuit het raakvlak tussen dier, mens en omgeving, dringt er bij de drie organisaties op aan om hun steun aan landen te herevalueren, te vernieuwen en te vergroten om potentiële bedreigingen voor de gezondheid te voorkomen, op te sporen, te beoordelen en te beheersen, met als doel de volksgezondheid te beschermen, economische ontwrichting te voorkomen en levensonderhoud in stand te houden".

In de gezamenlijke verklaring erkent de driepartijenregering het belang van een nauwe samenwerking en communicatie tussen alle sectoren die verantwoordelijk zijn voor gezondheid, in het kader van de “One Health”-aanpak. Het concept is met name relevant voor het aanpakken van gezondheidsproblemen die verband houden met antimicrobiële resistentie, zoönotische ziekten, voedselveiligheid en veiligheid op gezondheidsvlak.