Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Verschillende dierenartsenverenigingen protesteren tegen de promotie van kattenrassen met extreme bouw

FecavaFVE, UEVP en iCatCare roepen adverteerders op om het gebruik van extreme kattenrassen te verbieden.

De diergeneeskundige afdeling van International Cat Care en de International Society of Feline Medicine (ISFM) werken samen met de Federation of European Companion Animal Veterinary Associations (Fecava), de Federation of Veterinarians of Europe (FVE) en de Union of European Veterinary Practitioners (UEVP) om de promotie van kattenrassen met extreme bouw in advertenties te ontmoedigen.

In de afgelopen jaren hebben dierenartsen een groeiende populariteit opgemerkt van raskatten met extreme lichaamsvormen en kenmerken, zoals platte gezichten of gevouwen oren. Hoewel deze kenmerken aantrekkelijk lijken voor huisdiereigenaren, zijn velen zich niet bewust van de bijbehorende gezondheids- en welzijnsproblemen die levenslang lijden kunnen veroorzaken.

De ISFM heeft een brief opgesteld in samenwerking met Fecava, FVE en UEVP, waarin ze alle bedrijven die katten in hun marketingmateriaal opnemen aansporen om samen te werken met dierenartsen en zich te engageren om het gebruik van dergelijke rassen in hun reclame te vermijden.

Het meest getroffen zijn brachycephale kattenrassen (met platte gezichten) zoals Perzen, die last hebben van ademhalingsmoeilijkheden en huid- en oogproblemen, en Scottish Folds, die al op jonge leeftijd pijnlijke artritis ontwikkelen door afwijkingen in het kraakbeen dat verantwoordelijk is voor hun gevouwen oren.

Bijna 40% van de veterinaire professionals in het Verenigd Koninkrijk is van mening dat overdreven lichaamsbouw bij rashonden en -katten het grootste welzijnsprobleem is. De impact van het gebruik van deze rassen in advertenties en hun populariteit onder beroemdheden en op sociale netwerken, waardoor potentiële eigenaren worden aangemoedigd om ze als huisdier te kiezen, kan echter niet worden onderschat: er is een aanzienlijke toename in de populatie van Scottish Folds en andere raskatten waargenomen.

Nathalie Dowgray, directeur van de ISFM, zegt: "Het zien van een schattige kat in een advertentie kan vaak een trigger zijn voor mensen die een kat van dat ras willen kopen, zonder de welzijnsproblemen te begrijpen die geassocieerd worden met bepaalde rassen. Een toename van de vraag kan leiden tot een toename van fokpraktijken, wat resulteert in ernstige problemen qua lichaamsbouw en een vermindering van het welzijn van deze rassen. "We moedigen mensen aan om deze brief te downloaden en te gebruiken wanneer ze zorgwekkende rassen in advertenties zien, omdat gezondheid nog steeds belangrijker is dan verschijning.

Er is een voorbeeldbrief beschikbaar voor die bedrijven die gebruik maken van kattenrassen met extreme lichaamsbouw. De brief kan naar de marketingafdeling gestuurd worden om hen aan te moedigen hun reclamenormen aan te passen.

De ISFM zal met sectorpartners blijven samenwerken om het bewustzijn omtrent gezondheids- en welzijnsproblemen van katten die met extreme lichaamsvorm worden gefokt te vergroten.