VÓÓR-VERTUIGING vs overtuiging: Deel 1

Heb je soms moeite met het overtuigen van je cliënteel om akkoord te gaan met een behandeling die je voorstelt? Vind je het soms lastig om hen te overtuigen een bepaalde betaling uit te voeren?

Wil je meer invloed hebben in jullie communicatie en daardoor tot een betere instemming van je cliënten komen?

Kortom, wil je dat je overtuigingskracht toeneemt? Denk dan eerst eens aan VÓÓR-VERTUIGING en dan volgt overtuiging vanzelf!

Er bestaan technieken om je gesprekspartner positief te beïnvloeden, zelfs alvorens het gesprek aan te gaan. Zoals Robert Cialdini goed aangeeft in zijn best-seller "PRÉ-SUASION* (hier vertaald naar "vóór-vertuiging"), "begint de kracht om te beïnvloeden al vóór het uitspreken van het eerste woord". 

Dit alles gaat natuurlijk hand in hand met welwillendheid en is altijd in het belang van je cliënten en hun dieren. We spreken hier dus in geen geval van manipulatie. 

Ziehier een eerste artikel over dit onderwerp. We zullen je in de komende weken van nog meer artikels over dit thema voorzien. Hou deze website dus goed in de gaten!

Volgens Robert Cialdini zijn er zes elementen die toelaten de impact van je communicatie te versterken: wederkerigheid, sympathie, sociale bewijskracht, autoriteit, zeldzaamheid en consequentie.

Vandaag gaan we dieper in op het eerste: wederkerigheid.

Het principe van wederkerigheid

De mens heeft over het algemeen de neiging - met nadruk op 'over het algemeen' - om gemakkelijker ja te zeggen tegen mensen waarbij ze zich verplicht voelen. Op diezelfde manier verwachten zij die je iets geven over het algemeen - met nadruk op 'over het algemeen' - iets in ruil. 

Wil je dus meer impact hebben in je communicatie en je klanten gemakkelijker laten instemmen met zaken of behandelingen die je hen voorstelt, dan moet je eerst en vooral beginnen met hen iets te geven. Niet na, maar alvorens tot de kern van de zaak te komen.

Geen idee wát je ze precies kan geven? Geen paniek, hieronder enkele simpele en niet te dure voorbeelden, maar niettemin belangrijk in de ogen van de klant: 

• Een cadeautje voor de honden en katten: een voedselstaaltje, een snoepje, een identificatiemedaillon, een drink- of voerbak, een verjaardagskaart- of sms, ...
• Een cadeau voor de landbouwdieren: een thermometer, een emmer voor het melken, ...
• Je cliënt onthalen met een drankje (uiteraard zonder alcohol) 
• Een nieuwsbrief en/of een facebookpagina met tips (facebook vergemakkelijkt de interactie met je cliënten)
• En nog veel meer...

Nog volgens Robert Cialdini zal je effect nog meer stijgen als je voldoet aan de drie volgende voorwaarden: 

• door de cliënt als belangrijk gezien worden
• onverwachts uit de hoek komen
• een persoonlijke behandeling bieden, volgens de noden, voorkeuren of situatie van je cliënt 

Zo, nu rest er je enkel nog je plan uit te werken en vooral niet te lang te wachten om dit in praktijk om te zetten. 

Tot binnenkort, in een artikel over het tweede element dat ervoor zorgt dat je communicatie meer effect zal hebben: sympathie!

 

* Het boek PRÉ-SUASION van Robert Cialdini is verschenen bij Éditions First