Wat te doen met een overleden huisdier?

Wat te doen met een overleden huisdier?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

Begraven in de tuin
Deze optie lijkt op het eerste zicht de meest evidente maar opgelet want deze praktijk is niet in elke gemeente toegelaten. Het is dus aangeraden om vooraf te informeren bij de gemeentelijke administratiediensten van de woonplaats.

Begraven op een officiële begraafplaats
De laatste jaren zijn er tal van dierenbegraafplaatsen bijgekomen. Dit is een goed alternatief in gemeenten waar begraven in de tuin niet is toegelaten of voor eigenaars die geen crematie wensen.

Individuele crematie
Deze wordt uitgevoerd in dierencrematoria. Deze bedrijven regelen alles: van ophaling van het kadaver tot het terugbrengen van de as naar de eigenaar of d dierenarts. Op aanvraag is een afscheidsceremonie mogelijk en men kan ook aanwezig zijn bij de crematie.

Crematie in groep
Deze wordt uitgevoerd door dezelfde bedrijven die individuele crematies verzorgen met dat verschil dat er meerdere dieren tegelijk worden gecremeerd. Hier is het niet mogelijk om de as te bekomen of de crematie bij te wonen. Het voordeel van groepscrematie is dat het goedkoper is dan individuele crematie.

Taxidermie
Het dier blijft intact en het "levend" aspect blijft bewaard. Deze relatief dure oplossing heeft als nadeel dat het meerdere maanden kan duren voor het dier "af" is.

Industriële behandeling (vilbeluik)
Gespecialiseerde firma’s die niet toegankelijk zijn voor het publiek verzamelen kadavers voor transformatie of verwijdering. De onbruikbare resten worden gebruikt als brandstof in industriële ovens. Dit is de meest economische oplossing voor eigenaars die niet kiezen voor één van bovenstaande opties.