Werelddierenartsendag: steeds meer nood aan specialisaties en preventieve zorg

Op zaterdag 24 april zetten we dierenartsen wereldwijd in de bloemetjes. Dierenarts is één van de meest gewaardeerde beroepen maar ook een beroep dat blijft evolueren, omdat huisdieren steeds belangrijker worden voor de mens. 

Ook AniCura, een Europees netwerk van dierenartsen, ervaart dat baasjes steeds meer verwachten op vlak van dierenzorg en service. Hierdoor specialiseren steeds meer dierenartsen zich in bijvoorbeeld cardiologie, dermatologie, chirurgie, maar wordt er ook veel meer preventieve zorg aangeboden (zoals vaccinaties, ontwormen, gezondheidscontroles, etc.). Voor de investeringen die daarbij horen, bv. in geavanceerde medische infrastructuur (zoals CT-scans, echotoestellen, operatiematerialen, etc.) en extra opleidingen, voorziet AniCura ondersteuning. 

Gelijkwaardige zorg voor huisdier als voor ander familielid

Baasjes zien hun huisdier als een volwaardig lid van het gezin en willen hen dan ook zo lang en zo gezond mogelijk bij zich houden. Vroeger werd een kat van 10 jaar oud als senior beschouwd, vandaag worden katten veel ouder door de goede zorgen. 

Philippe Van Vooren, dierenarts bij AniCura Dierenkliniek De Molenhoek vertelt: “Baasjes verwachten vandaag hetzelfde niveau van zorg voor hun huisdier als voor de andere familieleden. Eigenaars willen het beste voor hun huisdieren: een lang en kwaliteitsvol leven. Vandaag krijgen we veel meer de vraag om verder te onderzoeken en te behandelen terwijl men vroeger meer geneigd was om euthanasie te vragen wanneer het dier erg ziek was. Zo sturen collega-dierenartsen bijvoorbeeld patiënten naar ons door voor verder onderzoek, behandeling en operaties. Hierbij houden we rekening met de wensen van de baasjes, maar verliezen we nooit het welzijn van het dier uit het oog.” 

Een ander (positief) gevolg van deze trend is dat baasjes veel meer aandacht schenken aan preventieve zorgen. Een bezoek aan de dierenarts gebeurt niet alleen meer omdat het dier ziek of gewond is. 

In België zijn er meer dan 3000 dierenartsen voor kleine huisdieren actief waarvan de overgrote meerderheid in een éénmanszaak of kleine praktijk werkt. Door de grote vraag naar geavanceerde behandelingen, beginnen dierenartsen zich te onderscheiden van elkaar, net zoals in de humane geneeskunde. Hetzelfde geldt voor de praktijken waarbij sommigen evolueren tot dierenklinieken die 24/7 bereikbaar zijn en een verlengstuk vormen voor collega-dierenartsen die patiënten willen doorverwijzen omdat ze zich focussen op preventieve zorg of een ander domein. In België is het aantal dierenklinieken nog vrij beperkt.   

Focus op dierenarts zijn 

AniCura gelooft sterk in de nood aan verdere geavanceerde diergeneeskunde waarbij het delen van kennis en middelen centraal staat. AniCura-dierenartsen werken zo samen over de praktijkgrenzen heen. Binnen hun netwerk kan je terecht voor alle preventieve zorgen zoals vaccinaties en ontwormen maar vind je ook gediplomeerde specialisten in chirurgie, medische beeldvorming, tandheelkunde, interne geneeskunde, neurologie, oncologie, etc. Ook op vlak van service verwachten de baasjes steeds meer. Online een afspraak maken of digitaal advies krijgen vanop afstand beschouwt men als vanzelfsprekend, net zoals in andere sectoren. Om tevens aan die verwachtingen te voldoen, kunnen de AniCura-dierenartsen rekenen op een centraal team van niet-dierenartsen dat hen bijstaat in communicatie, administratie en personeelszaken zodat zij zich volledig kunnen focussen op hetgeen ze het liefst doen: dierenarts zijn.

Voor meer info over Anicura, ga naar de website of contacteer hen.