Wereldpuppydag: ongeveer 400.000 Belgen willen dit jaar een puppy nemen

23 maart staat wereldwijd voor puppydag.

De voorbije 2 jaar schoten de adopties van huisdieren de hoogte in. Zo geeft liefst 6,3% van de Belgen aan dat ze een puppy in huis gehaald hebben tijdens een van de voorbije lockdowns – goed voor bijna 700.000 pups. Ook dit jaar plannen 400.000 Belgen een gezinsuitbreiding met een puppy, zo blijkt uit een onderzoek van iVox* in opdracht van Royal Canin. Helaas vindt maar liefst de helft van de (toekomstige) Belgische baasjes het niet nodig zich voor te bereiden op de komst van de puppy

Nele Houbrechts, dierenarts bij Royal Canin: “De beperkte voorbereiding baart mij eerlijk gezegd een beetje zorgen. De puppyfase is zo belangrijk en de behoeften zijn niet gering. Als je alleen al naar voeding kijkt, moet je als baasje toch wel goed de ontwikkelingsfases, het ras en de grootte van jouw puppy begrijpen. De manier waarop je zorgt voor je puppy in de eerste maanden legt de basis voor zijn gezondheid en welzijn voor de rest van zijn leven. De dierenarts kan daarvoor een goede adviseur zijn.” 

Enkele conclusies

  • Ongeveer 400.000 Belgen (3,6%) zijn van plan dit jaar een puppy te adopteren.
  • Het is ook vooral de jongere generatie (7,2% in de categorie 18-34 jaar) die een kleine viervoeter wil. De animo om een pup te nemen, is leeftijdsgebonden. Van de Belgen tussen 35 en 54 jaar heeft 2,7% adoptieplannen en bij de 55-plussers is dat nog slechts 1,6%.
  • Meer dan de helft van de Belgen (54,7%) bereidt zich echter niet voor op de komst van zijn viervoeter. 1 op de 5 baasjes gaat te rade bij de dierenarts. 
  • Bijna 1 op de 6 Belgen (16%) heeft moeite met het begrijpen van rasspecifieke behoeften, terwijl die net aan de basis liggen van een gezond leven, zeker in de puppyfase.
  • Het is vooral in Wallonië dat de meeste mandjes gevuld zullen worden. Er zijn liefst twee keer zoveel Franstalige Belgen die een pup zullen nemen dan Nederlandstalige (FR: 5,1% vs NL: 2,4%). 
  • Uit marktonderzoek blijkt dat 70% van de puppy’s gevoed wordt met voeding voor volwassen honden**. Deze voeding voorziet echter niet in de behoeften van een puppy. 
  • Bijna 1 op de 5 toekomstige baasjes (19,2%) gaat te rade bij de dierenarts
  • Daarnaast grijpen veel Belgen naar het internet (18%) om een beter zicht te krijgen op wat de hond nu eigenlijk allemaal nodig heeft. 
  • Anno 2022 blijven boeken nog steeds populair met 10,2% die kennis proberen op te doen via lectuur over hondenwelzijn en -opvoeding.  

*Online enquête gevoerd door iVox bij 1000 Belgen

**POME-enquête voor het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, uitgevoerd door Nielsen (december, 2015).