Bron: Pixabay

Bron: Pixabay

WSAVA werkt aan nieuwe richtlijnen over zoönosen bij gezelschapsdieren

Leden van WSAVA's One Health Committee en experts op dit gebied geven een overzicht van WSAVA's nieuwe wereldwijde richtlijnen over zoönosen.

In 2022 en 2023 hebben leden van het One Health Committee (OHC) van de World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) en experts op dat gebied gewerkt aan de voltooiing van nieuwe wereldwijde WSAVA-richtlijnen over directe zoönosen die informatie zullen bevatten met betrekking tot honden, katten en exotische dieren, evenals andere niet-traditionele huisdieren.

De WSAVA meldt dat een overzicht van deze nieuwe richtlijnen zal worden gepresenteerd op Wereld Rabiës Dag, 28 september 2023. Ze zullen ook ter beoordeling en publicatie worden voorgelegd aan het officiële wetenschappelijke tijdschrift van de WSAVA, het Journal of Small Animal Practice.

De voorzitter van de OHC, Michael Lappin, vertelt: "Wij geloven dat deze nieuwe WSAVA richtlijnen voor directe zoönosen bij kleine gezelschapsdieren de eerste zijn die worden gepubliceerd met de intentie om als wereldwijde richtlijnen te worden toegepast, omdat ze zich richten op ziekteverwekkers die wereldwijd voorkomen."

Hij voegt nog toe: "De regionale richtlijnen zullen te zijner tijd worden geïmplementeerd en we zijn van plan om de informatie uit de wereldwijde richtlijnen om te zetten in een gemakkelijk toegankelijke app voor zowel dierenartsen als huisartsen".

WERKEN AAN INTERNATIONAAL BEGRIP

Het WSAVA One Health Committee werkt aan de versterking van het internationale begrip van het belang van veterinaire zorg voor kleine gezelschapsdieren in de One Health aspecten, en overbrugt zo de kloof die soms bestaat tussen dierenartsen, eigenaren en huisartsen.

Zoals de COVID-19 pandemie zo duidelijk heeft aangetoond, blijven de implicaties voor "Één gezondheid" in termen van de band tussen mens en huisdier en de mogelijke overdracht van zoönotische ziekten toenemen, waardoor het werk van de OHC steeds belangrijker wordt.

Zoals de voorzitter van de OHC zegt: "Ons doel is om leden te helpen wetenschappelijk onderbouwde beslissingen te nemen voor het beheer van voortplanting bij hun patiënten".

Op dezelfde manier zal de werkgroep zich bezighouden met onderwerpen gerelateerd aan oncologie en andere kwesties met betrekking tot de ontwikkeling van medicijnen tegen kanker bij honden.

Tot slot voegt hij namens de commissie toe dat "we drie nieuwe leden hebben benoemd in de OHC en dat we, terwijl we ons blijven richten op infectieziekten en de band tussen mens en dier, binnenkort beginnen te werken aan een nieuw aandachtsgebied, namelijk de milieueffecten van kleine gezelschapsdieren".